Challenges

Startups en scale-ups in de lift 

Wat kan de gemeente Utrecht doen om haar vestigingsklimaat voor Startups en Scale-ups te verbeteren en hoe kan jij (de startup die meedoet aan deze challenge) daar aan bijdragen?

 

De uitdaging
De stad Utrecht wil een aantrekkelijke vestigingsplaats zijn voor nieuwe bedrijven met veel ambitie en de potentie om hard te groeien en veel impact te maken. Impact betreft zowel economische-, ecologische als sociale impact. Utrecht is voor deze bedrijven al aantrekkelijk door zijn centrale ligging, goede infrastructuur, prettig leefklimaat en de enorme vijver aan talent. Ondanks deze factoren is er toch een aantal groeibedrijven dat de stad verlaat en zijn we als stad niet goed in staat bedrijven van buiten de regio, of beter nog, buiten het land aan onze stad te binden.

 
Achtergrond
Prof. Dr. Erik Stam, toonaangevend onderzoeker op het gebied van ondernemerschap en ondernemerschapsbeleid van Universiteit Utrecht geeft aan dat economen en beleidsmakers het over een ding roerend eens zijn: ambitieuze Startups en Scale-ups zijn belangrijk voor stedelijke economische ontwikkeling. Ze zorgen voor vernieuwing, economische dynamiek en hebben een onweerstaanbare aantrekkingskracht op talentvolle mensen. Uit onderzoek in opdracht van de EBU blijkt, dat Utrechtse startups de afgelopen 5 jaar 92% groei in arbeid hebben laten zien, om tot een totaal van 600 nieuwe arbeidsplaatsen te komen. Het is duidelijk dat ambitieuze startups en scale-ups bijdragen aan de ontwikkeling van welvaart en welzijn, zo concludeert ook Erik Stam. Stam definieert welvaart als “de opeenstapeling van oplossingen voor maatschappelijke problemen”. Steden met een sterke startup cultuur, zoals Berlijn, Barcelona en Stockholm, doen het goed. De bevolking is er tevreden en de steden zijn niet alleen aantrekkelijk voor startups maar ook voor innovatieve gevestigde bedrijven. Een razendsnel groeiende stad als Utrecht kan deze innovatieve ondernemers natuurlijk goed gebruiken. Enerzijds om haar werkgelegenheid op peil te houden. Anderzijds omdat startups bij kunnen en zullen dragen aan de gezonde verstedelijkingsopgave van Utrecht.

 
Waar zijn we naar op zoek?
Een oplossing die jij gaat uitvoeren op basis van een datagedreven analyse van het probleem. Wat missen we om startups en scale-ups aan de stad te binden? Hoe doen we het op het gebied van vestigingsvoorwaarden t.o.v. andere startup hubs (internationaal) en wat ga jij doen aan de verbetering van ons vestigingsklimaat.
Waar zijn we niet naar op zoek? / Randvoorwaarden
Geen (wetenschappelijk) onderzoek naar ecosystemen. Geen “adviezen” aan de gemeente.

 

Aanmelden voor deze challenge